Inflaţia a urcat nesemnificativ luna trecută, când preţurile au crescut cu 0,15%. Aceasta pentru că s-au scumpit serviciile, pe fondul deprecierii leului în raport cu euro, moneda în care se calculează facturile la telefonie, de exemplu. Marele pericol va veni însă în perioada următoare din deprecierea leului în raport cu dolarul, moneda în care se calculează preţul la carburanţi, dar şi facturile la energie şi gaze, spune la RFI analistul economic George Vulcănescu.
Inflaţia a urcat nesemnificativ luna trecută, când preţurile au crescut cu 0,15%. Aceasta pentru că s-au scumpit serviciile, pe fondul deprecierii leului în raport cu euro, moneda în care se calculează facturile la telefonie, de exemplu.
Marele pericol va veni însă în perioada următoare din deprecierea leului în raport cu dolarul, moneda în care se calculează preţul la carburanţi, dar şi facturile la energie şi gaze, spune la RFI analistul economic George Vulcănescu (audio).
"În timp ce euro, în ciuda creşterilor din ultimul timp rămâne sub nivelul înregistrat la sfârşitul anului trecut, dolarul a crescut cu aproape 20%. Dolarul se regăseşte în tot ce înseamnă preţuri energetice. Moneda de referinţă în piaţa petrolului sau a gazelor de exemplu este dolarul. Influenţa dolarului în preţurile carburanţilor este vizibilă", explică analistul economic.
Rata anuală a inflaţiei a urcat de la 4,28% în aprilie, la 4,42% la sfârşitul lunii mai, chiar dacă mărfurile alimentare s-au ieftinit pentru prima dată după septembrie 2009.
Cei mai mulţi analişti consideră că rata anuală a inflaţiei va fi de 4% în 2010, dar estimările variază între 3,7% şi 4,7%. Banca Naţională a României a revizuit în urcare, în luna mai, prognoza de inflaţie pentru acest an, de la 3,5% la 3,7%. George Vulcănescu, în dialog cu Lea Berzuc, despre inflaţie.
Inflaţia a urcat nesemnificativ luna trecută, când pr