Institutul Inimii din Cluj-Napoca a fost salvat doar pe jumătate din pragul colapsului. Banii necesari pentru operaţii cardiovasculare au sosit la Cluj după şase luni, însă nu sunt suficienţi decât pentru a opera, lunar, 50% din pacienţi.
„Ar trebui să sponsorizăm noi Guvernul pentru a avea bani”, a oftat Mircea Bârsan, şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Institutului Inimii „N. Stăncioiu” din Cluj-Napoca. Instituţia sanitară de elită a Ardealului nu mai are bani să opereze bolnavii de inimă. Lista de aşteptare este foarte lungă, iar unii pot ajunge să moară pe această listă, este de părere medicul.
„Sunt mai mulţi bolnavi, iar noi avem liste de aşteptare. Suntem puşi în situaţia să trebuiască să alegem dintre doi sau cinci bolnavi, iar restul îi punem pe lista de aşteptări. Unii mor pe listele de aşteptări”, a precizat Bârsan.
Timp de şase luni, institutul nu a primit niciun ban pentru operaţii. În urmă cu câteva zile, situaţia avea să se schimbe, însă Casa de Asigurări de Sănătate nu a avut de oferit decât 50% din banii de anul trecut. Pe atunci, zilnic puteau fi operaţi patru pacienţi. În prezent, această şansă o mai au abia doi.
„Avem 200 de mii de lei pe lună cu care trebuie să ne descurcăm. Anul trecut primeam aproape 400 de mii de lei lunar. Asta va fi situaţia până la sfârşitul anului. Banii sunt pentru a plăti furnizorii de medicamente şi materiale sanitare”, a explicat medicul Bârsan. Până acum s-au efectuat doar operaţii de urgenţă, din fondul de rezervă al instituţiei, epuizat şi el.
Bolnavii aşteaptă să fie salvaţi
Pacienţii internaţi, dar ale căror afecţiuni nu reprezentau urgenţe, au fost anunţaţi că operaţia lor se amână, din cauza lipsei banilor. Veronica Mureşan, o femeie în vârstă de 66 de ani din Baia Mare, care suferă de stenoză aortică degenerativă strânsă aşteaptă de peste două luni pe patul