Autorităţile locale, alături de cultivatorii şi producătorii din comuna gorjeană Turcineşti, au sărbătorit cea de-a X-a ediţie a „Zilei Cireşului“, în cadrul căreia a fost organizată organizată o expoziţie cu mai multe soiuri de fructe.
La eveniment şi-au făcut apariţia zeci de cultivatori de cireşi, producători interesaţi di zonă, specialişti din cadrul Camerei Agricole Gorj precum şi reprezentanţi ai Prefecturii Gorj. Cu ocazia „Zilei Cireşului“, în satul Rugi, a fost organizată o expoziţie a celor mai mari şi mai frumoase soiuri de fructe din cireşi. A avut loc şi un simpozion intitulat „Cultura Cireşului“, prin care li s-a adus la cunoştinţă sătenilor aspect privind tehologia de cultură a cireşului, tratamente şi valorificare. Elevii şcolilor generale din satele Rugi şi Horezu i-au întâmpinat pe cei prezenţi cu coşuri pline de cireşe.
Copiii, îmbrăcaţi în costume populare, au ieşit în calea localnicilor cu coşuri pline de cireşe alese
„Faţă de anii anteriori, acum am organizat acţiunea chiar în plantaţii. Aproape toţi sătenii din comună nu fac altceva decât să culeagă roadele. Sunt fructe ecologice 100% şi nu sunt stropite“, a declarat primarul comunei Turcineşti, Vasile Gogălniceanu.
Edilul crede că dacă s-ar găsi un om de afaceri să învestească într-un centru de colectare, ar fi mulţumiţi şi sătenii care au plantaţii de cireşi, dar şi cumpărătorii care la piaţă ajung să cumpere cireşe de la intermediari la un preţ dublu.
În aceasta perioada, pe plantatiile de cireşi este agitaţie mare. Satenii din Rugi sunt cei mai vestiti ciresari din Gorj. Aici este cu adevarat patria cireşelor. Pentru mulţi dintre săteni roadele acestora constituie o sursă considerabilă de venit.
Cum se crapă de ziuă, uliţele satului devin aproape pustii. Forfota se muta in plantaţiile cu cireşi care au început deja să se coacă. Mădălin Anghele