Stadionul National “Lia Manoliu” ar fi trebuit pastrat si reconditionat pentru a sustine evenimente sociale, precum concerte sau concursuri de echitatie, sustine Bogdan Babici, proprietarul biroului de arhitectura Tecon.
“Cred ca ar fi fost mult mai bine daca noul Stadion National se construia la periferia Bucurestiului, in apropierea capatului magistralelor de metrou care fac legatura cu cartiere precum Militari sau Berceni. Astfel, publicul ar fi putut ajunge mult mai repede la meciuri. De asemenea, stadionul Lia Manoliu ar fi trebuit pastrat si reconditionat pentru evenimente sociale. Era un loc foarte bun pentru concerte, in conditiile in care oamenii fac eforturi pentru a organiza concerte in Piata Constitutiei”, apreciaza arhitectul de 35 de ani, ce conduce un birou de profil infiintat in 2000.
Finantarea lucrarilor pentru noul Stadion National, al carui cost estimat de executie se ridica la circa 150 mil. euro, va fi suportata de catre Primaria Municipiului Bucuresti si Guvern. Se asteapta ca lucrarile de constructie sa fie finalizate la sfarsitului anului viitor, in conditiile in care noul stadion va gazdui finala Europa League, a doua competitie fotbalistica ca valoare din Europa.
“Costurile care se vor face cu noul stadion nu mi se par exagerate, avand in vedere anvergura lucrarilor si conditiile seismice din Romania. Intr-un astfel de proiect, 70% din cheltuieli se datoreaza lucrarilor de structura, in vreme ce proiectarea ajunge pe la 4%. In Elvetia, de exemplu, costul proiectarii pentru o constructie similara ajunge si pana la 17% din valoarea totala”, mentioneaza Babici.
Stadionul National va fi o copie a arenei Commerzbank Arena, din Frankfurt, a carei constructie s-a desfasurat intre 2002 si 2005. Costurile de constructie s-au ridicat la aproximativ 128 mil. euro, in vreme ce autoritatile germane au alocat 45 mil. euro pentr