Se mai schimbă în marea piesă a vieţii ierarhia personajelor negative. Şi în această lume a răului funcţionează clasamente. Există erou negativ, campion al ticăloşiei, iar sub el sunt "eroii" răi de gradul 2, 3, 4. A fost o vreme în care cele mai hulite alimente erau grăsimile.
Ele erau cele mai importante personaje negative. Se depuneau pe vase, le îngustau, chiar le înfundau şi "nămolul" ăsta al grăsimilor oprea circulaţia normală a sângelui şi apăreau infarctul, accidentele vaselor din creier etc. Numai că acel podium al personajelor rele s-a modificat. Şi în clipa de faţă tartorul-tartorilor pare a fi zahărul. Dulciurile se zice că fac mai mult rău decât grăsimile. De altfel, inclusiv graşii slăbesc cel mai spectaculos când renunţă la dulciuri.
Nu mai vorbim că prea mult dulce chinuieşte pancreasul şi, fabricând prea multă insulină pentru a neutraliza glucidele, el oboseşte şi se ajunge la diabet. În regimul diabeticului, dulciurile concentrate se elimină fără comentarii. Totuşi, chiar bolnavul de diabet are nevoie de ceva carbohidraţi, nu mulţi, doar o porţie zilnică. Însă carbohidraţii, adică zaharurile, pentru oamenii bolnavi se procură cel mai bine din fructe, din unele legume şi mai puţin din zahărul concentrat. De altfel, se zice că una dintre cele mai păcătoase invenţii ale civilizaţiei o reprezintă dulciurile concentrate, zahărul concentrat.
Glucidele se iau cel mai bine din fructe. Mai bine să îţi alimentezi organismul cu fructoza din fructe decât cu zaharurile concentrate. Fructoza din fructe are 5 atomi de carbon şi sub forma asta e o glucidă digerabilă.
Zaharurile concentrate au însă în formula lor 6 atomi de carbon şi astfel aceşti carbohidraţi nu trec prin intestin, astfel încât ficatul e obligat să le descompună, făcând o lucrare în plus şi obosind. Pâinea şi făina sunt bogate în carbohidraţi. Pâinea