Spitalul „Sf. Ioan” din Capitală riscă să fie închis pentru că nu a scos din funcţiune incubatorul în care a ars, în noiembrie anul trecut, micuţul Alexandru Dragomir.
Incubatorul în care a fost băgat Alexandru era „o plită încinsă, fără niciun fel de sis teme de siguranţă, utilizată în mod absurd pentru îngrijirea medicală a unor nou-născuţi”. Aceasta e concluzia, bazată pe expertize tehnice, a procurorilor Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică din cadrul Parchetului General, care au creat un precedent pentru ju ris prudenţa românească: au trimis în judecată Spitalul „Sf. Ioan” din Capitală, sub acuzaţia de vătămare corporală din culpă.
Unitatea medicală devine astfel prima instituţie de la noi care, alături de asistenta Emilia Baron, va răspunde penal pentru arsurile grave suferite de nou-născutul Alexandru Dragomir, în „incubatorul morţii”, în noaptea de 13 spre 14 noiembrie anul trecut.
„Aşa se face că, dacă asistenta ar putea scăpa cu o pedeapsă de minimum 6 luni de închisoare şi cu plata unor daune consistente familiei copilului, pedeapsa pen tru spital ar putea fi închiderea, suspendarea temporară a activităţii sau, în cel mai fericit caz, o amendă penală substanţială. (...) Orice decizie va lua instanţa împotriva unităţii medicale, aceasta s-ar constitui într-un precedent care ar pune presiune pe toţi directorii de spital şi i-ar face mai responsabili”, au explicat jurişti cu experienţă contactaţi de EVZ.
Angajaţii spitalului au încălcat flagrant legea
Concret, raportul experţilor Oficiului Tehnic de Dispozitive Medicale (OTDM) arată că „aparatul în care a fost ars micuţul Dragomir Gabriel Alexandru era foarte vechi - «fabricaţie 1973» -, depăşind cu mult durata normală de funcţionare”.
În plus, „atât aspectul exteriorului, cât şi cel al interiorului aparatului denotă lip sa activităţii