Parlamentarii PSD isi pun mari sperante in succesul motiunii de cenzura "Opriti genocidul Guvernului", care a fost citita ieri in plenul Parlamentului, si explica in textul ei ca masurile pentru care cabinetul lui Emil Boc si-a angajat raspunderea sunt dureroase si insuficiente.
"Impactul bugetar al reducerii salariilor cu 25% arata ca economia totala va fi una de 0,7 - 1,2 % din PIB. Cata vreme cheltuielile cu personalul pe primul trimestru au fost de doar 2,2% din PIB, deci mai mici extrapolate pentru tot anul, este evident ca procentul de reducere este relativ mic, iar economiile bugetare nu se compara cu efortul pe care il vor face familiile afectate", se arata in textul motiunii de cenzura, care a fost citita ieri de senatorul PSD Dan Sova de la tribuna parlamentului.
Niciun membru al Guvernului nu a fost prezent ieri la citirea motiunii, la aceeasi ora fiind programata si sedinta saptamanala de la Palatul Victoria, urmand ca votul sa aiba loc martea viitoare. Daca motiunea va fi respinsa, atunci este cale libera pentru reducerea pensiilor cu 15% si a salariilor cu 25%. Daca motiunea va trece, desi sunt slabe sanse, atunci Guvernul va fi demis, iar planul de restructurare a cheltuielilor statului va ramane in aer.
Guvernul a estimat in scrisoarea de intentie cu FMI ca va face economii de 10 miliarde de lei, peste 2% din PIB, numai din reducerea pensiilor si salariilor, la acestea urmand sa se adauge si alte masuri si economii in plus. Dupa adoptarea acestor masuri, Fondul si Comisia Europeana vor decide daca vor trimite Romaniei o noua transa in valoare de 1,8 mld. euro din imprumutul de 20 de miliarde negociat la mijlocul anului trecut.
Social-democratii spun insa ca impactul in PIB al reducerii salariilor si pensiilor va fi mult mai mic, pentru ca va scadea consumul, implicit si incasarile la bugetul de stat. "Romania are o economie in