Preţurile de consum au înregistrat o creştere lunară uşoară de 0,15%, iar rata anuală a inflaţiei a urcat de la 4,28% în aprilie la 4,42% la finele lunii mai, în pofida ieftinirii mărfurilor alimentare pentru prima dată după septembrie anul trecut, potrivit Institutului Național de Statistică (INS).
Mărfurile alimentare s-au ieftinit în medie cu 0,09%, fiind pentru prima dată din septembrie anul trecut când a fost raportată o ieftinire a produselor. Atunci, preţurile la mărfurile alimentare s-au redus cu 0,16%.
În luna mai, variaţii de peste un punct procentual ale preţurilor au avut loc la fructe proaspete, care s-au scumpit cu 1,8%, la legume cu 1,61%, dar şi la servicii aeriene şi telefonie, ale căror preţuri au crescut cu 1,11% fiecare. În cadrul categoriei legumelor, cartofii s-au scumpit cu aproape 10%.
La polul opus, scăderi de peste un punct procentual au fost înregistrate la ouă, care s-au ieftinit cu peste 10%, şi la brânză, care a putut fi cumpărată la nu preţ cu 1% mai redus.
Pentru finele anului 2010, majoritatea analiştilor consideră că rata anuală a inflaţiei se va situa la 4%, dar estimările variază între 3,7% şi 4,7%.
BNR a revizuit în urcare, în luna mai, prognoza de inflaţie pentru acest an, de la 3,5% la 3,7%.
Inflaţia reprezintă unul dintre criteriile fixate în acordul de finanţare externă semnat de România, în valoare de 20 miliarde de euro, şi coordonat de Fondul Monetar Internaţional. Totodată, inflaţia se numără printre criteriile de convergenţă pe care România trebuie să le îndeplinească pentru aderarea la zona euro.
Comparativ cu aprilie, preţurile de consum au crescut în mai cu 0,15%, în condiţiile în care mărfurile alimentare s-au ieftinit cu 0,09%. În același timp, tarifele la servicii au crescut cu 0,47%, iar produsele nealimentare s-au scumpit în medie cu 0,2%, potrivit INS.