Preţurile de consum au înregistrat o creştere lunară uşoară de 0,15%, iar rata anuală a inflaţiei a urcat de la 4,28% în aprilie la 4,42% la finele lunii mai, în pofida ieftinirii mărfurilor alimentare pentru prima dată după septembrie anul trecut, potrivit INS. Cifrele au fost în linie cu estimărilor analiştilor economici, care au anticipat o creştere lunară a preţurilor de consum între 0,1% şi 0,3% şi o rată anuală a inflaţiei între 4,4% şi 4,6%. Pe componente, cre
Preţurile de consum au înregistrat o creştere lunară uşoară de 0,15%, iar rata anuală a inflaţiei a urcat de la 4,28% în aprilie la 4,42% la finele lunii mai, în pofida ieftinirii mărfurilor alimentare pentru prima dată după septembrie anul trecut, potrivit INS.
Cifrele au fost în linie cu estimărilor analiştilor economici, care au anticipat o creştere lunară a preţurilor de consum între 0,1% şi 0,3% şi o rată anuală a inflaţiei între 4,4% şi 4,6%.
Pe componente, creşterea preţurilor din luna mai a fost determinată în mare parte de servicii, care s-au scumpit în medie cu 0,47% faţă de luna precedentă. Mărfurile nealimentare înregistrând preţuri medii cu 0,2% mai mari faţă de aprilie.
Mărfurile alimentare s-au ieftinit în medie cu 0,09%, fiind pentru prima dată din septembrie anul trecut când a fost raportată o ieftinire a produselor. Atunci, preţurile la mărfurile alimentare s-au redus cu 0,16%.
În luna mai, variaţii de peste un punct procentual ale preţurilor au avut loc la fructe proaspete, care s-au scumpit cu 1,8%, la legume cu 1,61%, dar şi la servicii aeriene şi telefonie, ale căror preţuri au crescut cu 1,11% fiecare. În cadrul categoriei legumelor, cartofii s-au scumpit cu aproape 10%.
La polul opus, scăderi de peste un punct procentual au fost înregistrate la ouă, care s-au ieftinit cu peste 10%, şi la brânză, care a putut fi cumpărată la nu preţ cu 1% mai re