Opt ore pe zi îngrijesc bătrâni. Aleargă dintr-un cartier în altul, ca să ajungă la timp în patru destinaţii. Au mult de lucru în fiecare casă: fac curăţenie, merg la piaţă, aleargă după medicamente, gătesc, spală, schimbă lenjeria. Fără ele, aproape 90 de oameni ar trăi mai greu. În Italia, ar avea, probabil, între 700-1.000 de euro pe lună. Aici primesc între 534-593 de lei.
În total, sunt 89. Cei mai mulţi au 80-90 de ani. Fiecare suferă de ceva, de la boli de inimă sau fracturi la depresie şi Alzheimer. 37 sunt imobilizaţi. Şi singuri. De altfel, aceasta a fost una dintre condiţiile de includere în program. Se numeşte „Îngrijiri la domiciliu pentru persoanele vârstnice din Craiova“. A început în ianuarie 2007, printr-un grant Phare/2004. Din vara lui 2008, primăria oraşului, prin Direcţia de Asistenţă şi Protecţie Socială, îl face să stea încă în picioare. Adică asigură sustenabilitatea, conform contractului.
Pentru bătrânii aceştia, muncesc 23 de îngrijitori la domiciliu. În aşteaptă cu sufletul la gură, ca pe o binecuvântare nu doar să le prepare de-ale gurii sau să le aducă medicamentele de care au nevoie, ci să mai schimbe o vorbă, să mai vadă om trecând dintr-o cameră în alta prin casele lor singuratice. Unii, de boală şi de bătrâneţe, au devenit nerăbdători, suspicioşi, certăreţi. Câteodată ar vrea servicii mai bune, ar mai vrea timp. Două ore pe zi e prea puţin. Însă, fiecare îngrijitor la domiciliu îşi împarte programul de lucru între patru drumuri, între patru locuinţe.
Caz nou, probleme diferite
La început, au fost 153 de beneficiari ai proiectului. Acum, au rămas 89. Sunt deja mulţi şi femeile angajate de Direcţia de Asistenţă şi Protecţie Socială abia fac faţă. Îşi organizează sarcinile în funcţie de priorităţi. Unii bătrâni au nevoie de medicamente, alţii au rămas fără mâncare. Pe cei imobilizaţi trebuie să-i s