Ne imbolnavim des si nu stim de ce. Copiii nostri racesc mai usor decat colegii lor de scoala si nu intelegem de ce. Suntem nevoiti sa apelam des la medicamente sau suplimente alimentare desi nu am vrea, dar sistemul nostru imunitar este slabit si trebuie sa o facem. Oare?
Specialistii consultati de Real Simple spun ca nu. Ei afirma ca exista cateva reguli de baza cu ajutorul carora, daca le respectam cu strictete, ne putem mentine cu siguranta sistemul imunitar intr-o forma de exceptie.
De aceea, cititi-le, invatatati-le si aplicati-le, in special copiilor.
Reduceti grasimile
Adoptati o dieta echilibrata, saraca in grasimi. O astfel de dieta imbunatateste functionarea limfocitelor T, acele molecule din sange care ajuta organismul sa se protejeze impotriva infectiilor.
Prin urmare, evitati grasimile saturate (din unt, lapte sau carne) si consumati grasimi monosaturate (ulei de masline, unt de arahide) sau polisaturate (ulei de floarea soarelui, nuci). Chiar si aceste grasimi "bune" nu trebuie sa depaseasca un procent de 25% din numarul de calorii consumat zilnic.
Consumati proteine
Aminoacizii din proteine reprezinta adevarate "caramizi" in constructia sistemului nostru imunitar. Ei ajuta la crearea anticorpilor si imbunatatesc functionarea leucocitelor care blocheaza invadarea organismului de catre agentii patogeni.
De exemplu, specialistii le recomanda femeilor sa consume circa 50 de grame de proteine pe zi (chiar 60 pana 75 de grame in cazul celor insarcinate). De preferat sunt proteinele din peste, pui, oua, fasole, carne de vaca sau produse din soia. Pentru barbati si copii procentele sunt diferite, consultati un nutritionist.
Faceti miscare
Numeroase studii arata ca exercitiile fizice moderate practicate insa cu regularitate intaresc organismul s