Mai puţine deşeuri vor ajunge la deponeul de la Ghizela, odată ce acesta se va deschide. Vineri, la Timişoara va fi inaugurată staţia de sortare a deşeurilor de pe platforma CET Sud. Potrivit Retim, gunoiul va fi selectat şi deşeurile menajere şi cele reciclabile compromise vor fi folosite pentru producţia de energie.
Noua staţie de sortare a deşeurilor va rezolva o parte din problema gestionării gunoaielor din Timişoara, sortând deşeurile menajere şi reciclabile compromise şi valorificându-le energetic. Apoi, există şi o instalaţie de balotare, baloţii cu gunoi fiind depozitaţi deocamdată tot pe platforma CET Sud. Conform normelor europene, până la sfârşitul anului fiecare Primărie trebuie să reducă minimum 15% din deşeuri, iar această staţie de sortare va contribui la reducerea deşeurilor ce vor fi duse la viitorul deponeu de la Ghizela.
Potrivit lui Livian Hotico, purtătorul de cuvânt al Retim, staţia are 9.000 de metri patraţi, iar cantitatea de deşeuri pe care o va prelucra va fi de circa 160.000 de tone/an. Aceasta va funcţiona ca un centru de reciclare care va valorifica aproximativ 60 - 70% din deşeurile municipale, fiind formată dintr-o hală în interiorul căreia va fi montată o instalaţie de sortare şi una de balotare, o clădire administrativă, un cântar pentru camioane, patru boxe pentru deşeuri de la agenţi economici şi patru boxe de containere pentru deşeuri provenite de la cetăţeni. Totodată, spun reprezentanţii Retim, praful şi mirosurile emanate la descărcarea deşeurilor aduse pentru sortare vor fi complet absorbite şi salubrizate prin intermediul unui ventilator radial, a unor filtre de praf, a unui filtru de cărbune activ şi a unui tun de evacuare cu înălţimea de 15 metri. Productivitatea staţiei va fi de 20 - 25 de tone/oră de material sortat, iar nivelul de zgomot va fi de maximum 75 de decibeli.
Staţia de sortare va avea d