Graficiana a ilustrat recent lansata carte Cluj-Cartea Comoară, ce reprezintă istoria în imagini a oraşului, de la Napoca romană până la metropola secolului XXI. 15 planşe şi peste 60 de desene de dimensiuni mai mici au fost realizate de Andrea Jánosi, pentru a ilustra cartea destinată copiilor, dar nu numai.
Artista a folosit tegnica de acril, pictând pe carton, pentru a reprezenta diferite ipostaze ale oraşului de pe Someş. Picturile sunt, dealtfel, parte elemente dintr-o expoziţie, lansată în 2007, atunci când a fost editată cartea Cluj-Cartea Comoară în limba maghiară.
După 7.000 de numere vândute, aceasta a fost lansată, ieri, şi în limba română, în 3.000 de exemplare.
Istorie în imagini
Povestea oraşului în imagini începe cu o hartă din perioada medievală, când Bulevardul Ferdinand se numea Uliţa Podului, iar Eroilor era Uliţa de Mijloc Dinlăuntru.
Napoca Romană este, apoi ilustrată, la fel ca celelalte perioade istorice, pe baza notiţelor, a schiţelor, hărţilor şi gravurilor. Cele mai proaspete fotografii sunt în mare parte după anii 1900, iar după ele artista a conceput scena Revoluţiei din 1989, cu Cristian Nemeş desfăcându-şi pieptul în faţa soldaţilor la Librăria Universităţii, sau noul Mănăştur, invadat de betoane.
Textul cărţii este scris de câţiva istorici, istorici de artă şi arheologi, într-un limbaj simplu, pentru a fi înţeles cât mai uşor de copii. „Cartea se adresează nu numai celor mici”, spune Andrea Jánosi. Pentru a duce la bun sfârşit proiectul, Andrei i-a luat un an să deseneze istoria Clujului.
Tramvai subteran în Clujul viitorului
Cartea este fascinantă în primul rând datorită desenelor, care respectă îndeaproape stilul architectonic al clădirilor, şi aşezarea lor geografică, aşa cum este evocată de istorici.
Spre exemplu, din carte aflăm că prima aşezare a Clujului er