După un an cu afaceri în scădere, analiştii şi jucătorii din piaţă sperau la o revigorare în 2010. Nimeni nu mai crede în revigorarea industriei IT româneşti anul acesta, după ce retailerii sunt loviţi de faliment, iar achiziţiile publice – gură de oxigen – sunt sistate.
Companiile IT&C din România au terminat anul 2009 în genunchi. După o evoluţie ascendentă în 2008, industria de profil a înregistrat o scădere de peste 12% în 2009, atingând un nivel apropiat celui din 2007.
Efectele crizei au fost resimţite cu putere în 2009, când cifra de afaceri totală a coborât la 8,2 miliarde de euro (-12%), iar valoarea adăugată brută (contribuţia la PIB) s-a redus cu 14% la 3,6 miliarde de euro. Sectorul software şi servicii, cel mai dinamic segment al industriei IT&C în anii anteriori, a cunoscut în 2009 un declin mai sever decât se anticipa (-25%).
Rezultate slabe şi anul acesta
Alexandru Borcea, preşedintele Asociaţiei Companiilor de electronică şi software din România (ARIES), a declarat pentru „Adevărul" că, în 2010, industria IT va înregistra rezultate şi mai slabe decât anul trecut. „Investiţiile sunt minore, achiziţiile publice, motorul industriei, au fost sistate, aşa că nu avem niciun motiv să privim cu optimism acest an", a spus Borcea. El susţine că din cele 600 de milioane de euro, cât a fost valoarea investiţiilor în industria IT&C românească în 2009, aproape 80% a provenit de la companiile multinaţionale.
Marius Ghenea, preşdintele Fit Distribution, este ferm convins că, pe fondul măsurilor anunţate de Guvern şi al efectelor negative estimate ale acestora, piaţa IT va fi în continuare în scădere. Ghenea susţine că revenirea pieţei IT poate apărea în urma reluării investiţiilor în echipamente IT, din partea companiilor sau a guvernului, dar şi datorită consumului individual.
„În ceea ce priveşte consumul individual, acesta va fi