A înfiinţat o asociaţie prin intermediul căreia speră să-i ajute pe cei infectaţi cu virusul hepatic să primească îngrijire medicală corespunzătoare.
Marinela Debu a aflat, în urmă cu patru ani, că este infectată cu virusul hepatic de tip B, iar din acel moment viaţa ei s-a schimbat. S-a confruntat cu toate problemele pe care le întâmpină cei care suferă de această boală.
„Medicul de familie îmi spusese, la un moment dat, că s-ar putea să am hepatită B, însă, oricum, nu a fost uşor când am aflat că am această afecţiune. Abia atunci am început să mă confrunt cu adevăratele probleme. Am aflat şi înţeles ce înseamnă să fi infectat cu virusul hepatic şi să trăieşti în România, cât poate şi, mai ales, cât nu poate să te ajute statul. De fapt, ai foarte mare noroc dacă poţi să ai acces la nişte analize gratuite", ne-a spus Marinela Debu.
În cursul anului 2008, i-a venit ideea înfiinţării unei asociaţii non-guvernamentale, care să lupte pentru drepturile pacienţilor cu hepatită. „Mă confruntam cu lipsa imunoglobulinei, un medicament absolut necesar copilului meu. Atunci mi-am dat seama că nu mă ajută nimeni, iar din discuţiile pe care le-am purtat cu alţi pacienţi am aflat că eu nu sunt un caz singular. Statul nu ne ajută cu aproape nimic, iar noi, nefiind organizaţi, nu ne puteam face în niciun fel auziţi autorităţi", a precizat Debu. Imediat după aceea a înfiinţat Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România.
„Oamenii trebuie să se implice"
La ora actuală, asociaţia condusă de Marinela Debu are patru filiale şi mai multe reprezentanţe în oraşele importante din ţară. „Nu ţin să avem în asociaţie un anumit număr de oameni. Important este să-i putem ajuta pe pacienţi. Oamenii trebuie să se implice, trebuie să-şi găsească timp pentru a lua parte la activităţile pe care le desfăşurăm", spune braşoveanca.
Femeia spune că statul nu p