Israelul şi-a exprimat reticenţa privind ideea controlării navelor cu destinaţia Fâşia Gaza de către Uniunea Europeană. Măsura a fost propusă după disputa internaţională generată de atacul israelian asupra unui convoi umanitar pro-palestinian. Israelul a anunţat încă o dată că nu va ridica blocada impusă Fâşiei Gaza, dar a adăugat o condiţie.
Israelul şi-a exprimat reticenţa privind ideea controlării navelor cu destinaţia Fâşia Gaza de către Uniunea Europeană. Măsura a fost propusă după disputa internaţională generată de atacul israelian asupra unui convoi umanitar pro-palestinian.
Israelul a anunţat încă o dată că nu va ridica blocada impusă Fâşiei Gaza, dar a adăugat o condiţie. Embargo-ul ar putea fi îndulcit, dacă militarul Gilad Shalit, capturat în 2006 ar fi vizitat periodic de Crucea Roşie. Dacă cerinţa ar fi îndeplinită, ar putea fi deschise unele puncte de trecere dintre Israel şi Gaza.
Preşedintele american, Barack Obama a subliniat cu ocazia unei întrevederi cu liderul Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, că întreaga situaţie din Orientul Mijlociu, nu numai cea din Fâşia Gaza trebuie schimbată.
Obama a promis că Statele Unite vor aloca palestinienilor un sprijin civil, în valoare de patru sute de milioane de dolari, pentru a construi locuinţe şi şcoli în Fâşia Gaza.
Capturat la frontiera dintre Israel şi Fâşia Gaza, în iulie 2006, în cadrul unei operaţiuni revendicate de aripa militară a Hamas şi de alte două grupări armate palestiniene, militarul Gilad Shalit nu a putut fi vizitat nici de Crucea Roşie, nici de familia sa sau de avocaţi.
Israelul a impus o blocadă terestră, aeriană şi maritimă asupra enclavei palestiniene, după capturarea lui Gilad Shalit. Aceste măsuri au fost sporite în iunie 2007, după ce mişcarea islamistă palestiniană Hamas a preluat controlul teritoriului. Lea Berzuc, despre Israel şi Fâşia Gaza