Unele garnituri sau feluri de mâncare foarte comune şi apreciate dau bătăi de cap chiar şi bucătarilor cu experienţă. Dacă vrei să prepari un orez perfect, bezele crocante sau sufleu delicios, trebuie să afli că există câteva trucuri care îţi asigură reuşita, potrivit experţilor în gastronomie consultaţi de The Independent.
Sos pentru friptură
Când Societatea britanică de chimie a încercat să afle reţeta perfectă de sos, ca parte a Proiectului culinar anual din 2009, a cerut ajutorul chimistului John Emsley. Acesta a folosit toate elementele unei fripturi tradiţionale pentru a face sosul, de la zeama de carne până la supa în care fierb legumele, care adaugă atât nutrienţi, cât şi aromă. "Reţeta perfectă pentru o masă de duminică este sosul din carne. De ce să iroseşti atâtea vitamine?", a spus Emsley.
Găteşte carnea pe un pat de ceapă tocată, morcovi şi ţelină, ca să absoarbă sucul din legume. Când friptură e gata, ia-o din tigaie, împreună cu legumele. Presară o cantitate mică de făină peste sucul şi grăsimea din carne.
Amestecă pentru a formă o pastă, adăugând treptat apa în care ai fiert legumele. Emsley spune că cea mai potrivită pentru sos este zeama de varză. "Când alegi legume precum varza, pierzi vitaminele când arunci apa. Dacă o foloseşti, este o modalitate foarte bună de a le pune înapoi în mâncare", a spus el.
Omogenizează, amestecând până când se dizolvă toate ingredientele. Adaugă sare iodată după gust şi o linguriţă de sos de soia. Acesta este un ingredient crucial, pentru că atinge al cincilea gust al oamenilor, pe care japonezii îl numesc umami. Fierbe la foc mic pentru a aduce lichidul la consistenţa potrivită, amestecând din când în când, apoi pune sosul peste friptura proaspătă.
Sufleu
Penny Lewis, profesoară la şcoala The Culinary Cottage, de lângă Abergavenny, ţine cursuri despre potenţialele capcane di