Necunoscuta pieţei RASDAQ este pe cale de a fi rezolvată, soluţia la care lucrează în prezent Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare alături de conducerea Bursei de Valori Bucureşti (BVB) fiind de a împărţi cele peste1.400 de "rasdace" între Bursa de la Bucureşti, pe piaţa reglementată şi ATS, şi Bursa din Sibiu.
Varianta de lucru de pe masa CNVM şi prin care arbitrul pieţei de capital îşi propune să rezolve problematica pieţei RASDAQ este ca emitenţii care îndeplinesc condiţiile de a fi tranzacţionaţi pe o piaţă reglementată, precum BVB sau Bursa de la Sibiu, să fie transferaţi pe piaţa reglementată, în timp ce restul companiilor listate pe RASDAQ vor trece pe Sistemul Alternativ de Tranzacţionare (ATS) al Bursei de Valori Bucureşti. Această "împărţeală" a companiilor va duce la dispariţia pieţei RASDAQ, după aproape 15 ani de funcţionare.
"Piaţa RASDAQ nu poate fi reglementată în totalitate. Purtăm discuţii cu conducerea Bursei şi cel mai probabil soluţia va fi ca emitenţii care îndeplinesc condiţiile de piaţă reglementată vor avea la dispoziţie 18 luni pentru a realiza transferul la Bursă, în timp ce restul companiilor vor fi transferate pe ATS-ul Bursei. Vom lua o decizie cel mai probabil în următoarele 2-3 săptămani", a spus Gabriela Anghelache, preşedintele Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM).
Această soluţie preia în mare parte prevederile unui proiect mai vechi al Bursei, respectiv RASDAQ-Star privind aducerea la cota Bursei a circa 300 de companii listate pe RASDAQ, dar care a fost respins în urmă cu doi ani de CNVM.
În perioada de graţie de 18 luni, acţionarii companiilor tranzacţionate pe piaţa RASDAQ considerate a îndeplini condiţiile de piaţă reglementată (privind indicatorii de transparenţă, lichiditate, capitalizare, capital social) vor trebui să convoace Adunările Generale prin care să aprobe transferul pe