Producătorul de medicamente Actavis, care deţine fosta fabrică Sindan achiziţionată în 2006 într-o tranzacţie de aproape 150 mil. euro, estimează exporturi de 5-6 mil. euro anul acesta pe piaţa din SUA, "piaţă care ar putea să devină cea mai mare la export" pentru companie. În 2009, exporturile aici au fost nesemnificative.
"Din perspectiva exporturilor, estimăm o creştere de 15-20% anul acesta, restul estimărilor sunt precaute din cauza reglementărilor", a spus Alina Culcea, directorul general.
Compania a rulat anul trecut pe piaţa locală afaceri de peste 107 mil. euro (nivel care include întreaga activitate a companiei de export, import, distribuţie), în scădere comparativ cu nivelul din 2008 "din cauza erodării cotei de piaţă şi a intrării de noi jucători", iar pentru 2010 compania şi-a bugetat o stagnare a afacerilor. Exporturile Actavis au ajuns în 2009 la 28 mil. euro şi merg în zone precum SUA, Japonia, Uniunea Europeană, Australia, Africa de Sud. Fosta fabrică Sindan a generat venituri de 33 mil. euro.
Investiţii de 2,5 mil. euro
"Anul trecut am avut o marjă de profit de 10-15%, dar în 2010 vom fi afectaţi de măsurile actuale şi avem previzuni mai precaute, în jurul la 10%", a mai spus Culcea.
În 2010, fabrica şi-a bugetat investiţii de circa 2,5 milioane de euro în upgradare în condiţiile în care lucrează la peste 80% din capacitate.
Aflată la prima ieşire publică de la numirea în funcţia de director general al companiei de la finalul lunii aprilie, Culcea a spus că targetul pentru acest an este menţinerea între primii cinci distribuitori în piaţă de spital, creşterea cotei de piaţa în retail şi păstrarea locului 17 în topul celor mai mari jucători pe segmentul de import/producţie. Ea a fost numită pe această poziţie după ce anterior timp de şase luni a asigurat interimatul.
Înainte ca Alina Culcea să preia conducerea