Biriş: Măsurile proiectului de combatere a evaziunii fiscale sunt împotriva business-urilor, şi nu a contrabandei
AmCham: Propunerile Guvernului vor creşte birocraţia fără eficientizarea activităţii de control
Mediul de afaceri nu a fost consultat cu privire la aplicabilitatea practică şi impactul acestor măsuri în economie
Măsurile de combatere a evaziunii fiscale anunţate de Guvern vor avea un efect marginal şi vor amplifica birocraţia, dacă în paralel nu se eficientizează activitatea autorităţilor de control, inclusiv prin introducerea de sisteme informatice moderne de procesare a informaţiilor, potrivit AmCham. "Recomandăm măsuri de îmbunătăţire a eficienţei autorităţilor de control în detectarea fraudelor fiscale şi atragem atenţia că, în absenţa unor sisteme informatice moderne, integrate, de procesare şi valorificare a informaţiilor, creşterea permanentă a cerinţelor de raportare şi conformare nu va avea decât un efect marginal în combaterea eficientă a evaziunii fiscale, mărind însă povara birocratică şi administrativă ce apasă pe umerii contribuabililor oneşti", se arată într-un comunicat al Camerei de Comerţ Americane în România (AmCham România), remis Curierului Naţional.
În acest sens, AmCham susţine concentrarea controalelor inspectorilor fiscali pe problematici concrete, fără a se consuma timp în verificarea unor aspecte care statistic s-au dovedit a fi lipsite de rezultate (cum ar fi, de exemplu, verificarea fiecărei facturi în parte). AmCham a formulat câteva puncte de vedere legate de scrisoarea de intenţie adresată de Guvern către FMI şi la proiectele de lege anunţate în domeniul fiscal pe care le-a transmis primului ministru şi ministrului de Finanţe.
Evaziunea fiscală din România se ridică în acest moment la 10-15 miliarde de euro, dintre care aproape 4 miliarde reprezintă evaziune fiscală prin fraudarea plăţii