Am avut ocazia săptămâna trecută să constat, dacă mai avea cineva dubii pe acest subiect, că nemţii sunt mai tari ca noi. Ştiu că mitul referitor la germani este larg răspândit, dar îmi doream de multă vreme să-l verific, iar când oportunitatea mi s-a oferit, nu am stat prea mult pe gânduri.
În fapt, o comunitate din Germania a invitat mai mulţi jurnalişti din Europa şi Asia să participe la un Campus jurnalistic ocazionat de faptul că în 2010 zona metropolitană Ruhr este capitală culturală europeană. Adică exact cum s-a întâmplat cu Sibiul nostru în urmă cu 3 ani. Invitaţia a venit din partea autorităţilor din localitatea Unna Germania, una dintre localităţile importante în aglomeraţia urbană Ruhr, puternic afectată în ultimele decenii de dominaţia industrială a Chinei, iar, mai nou, şi de criza economică şi financiară care macină nediscriminatoriu ţările europene. Zona industrială a Ruhr-ului s-a dezvoltat puternic pe fundamentul exploataţiilor miniere şi al ramurilor industriale conexe, generate de acestea. Prin anii '80 însă, a devenit evident că în scurt timp exploatarea zăcămintelor de cărbune din zonă va deveni nerentabilă, ceea ce însemna închiderea minelor şi a industriilor ce prosperaseră de pe urma lor. În acest context, nemţii a trebuit să se gândească serios cum să facă faţă valului iminent de şomeri şi cum să le ofere o alternativă de supravieţuire. Practic, se impunea o rebranduire a întregii zone. Dacă vă sună cunoscut termenul, vă reamintesc că şi Brăila lucrează de câţiva ani la un plan de rebranduire, din păcate fără niciun succes.
Dar să revenim la nemţi: au ales ca motor de supravieţuire şi ulterior dezvoltare turismul. Pentru a-şi atinge ţelul au pus la cale un brainstorming, în care au implicat prin diferite concursuri internaţionale, artişti şi arhitecţi astfel încât să fie pus la punct un master plan, simplu de transpus