Fetele care consumă, în copilărie, cantităţi mari de carne pot avea o menstruaţie precoce comparativ cu acelea care mănâncă moderat, arată un studiu recent care a avut ca subiecţie peste 3.000 de fetiţe cu vârsta de 12 ani. Sursa: NorthFoto
Specialiştii spun că un consum ridicat de carne, peste opt porţii pe săptămânăla vârsta de trei ani şi peste 12 porţii pe săptămână la vârsta de şapte ani reprezintă un factor favorizant apariţiei mult mai devreme a menstruaţiei.
Începând cu secolul XX, vârsta medie la care fetele devin fertile a scăzut dramatic, precizează autorii studiului apărut în revista Public Health Nutrition. Tot ei adaugă că fenomenul este pus pe seama alimentaţiei şi a nivelului crescut al obezităţii, ambele cu puternice efecte asupra secreţiei hormonale.
Comparând dietele fetiţelor la vârsta de trei, şapte şi 10 ani, cercetătorii au constatat că menstruaţia prematură era o caracteristică a fetiţelor care consumau cantităţi mai mari de carne. De fat, spun aceştia, şansele de apariţie a menstruaţiei între 7 şi 12 ani sunt cu 75% mai crescute la fetiţele mari consumatoare de carne.
"Carnea este o bogată sursă de zinc şi fier, două elemente obligatorii pentru reuşita apariţiei unei sarcini. Astfel, o dietă bogată în carne poate fi văzută şi ca o condiţie nutriţională necesară pentru ca o tânără să rămână însărcinată", este de părere doctorul Imogen Rogers, specialist în nutriţie al Universităţii Brighton, Marea Britanie.