Aurel Köber, proprietarul producătorului de lacuri şi vopsele Köber din Piatra-Neamţ, consideră că piaţa pe care activează va trece pe creştere abia în 2011-2012, însă revenirea ar putea fi blocată sau întârziată dacă măsurile interne de restructurare a României vor viza numai diminuările de costuri salariale.
Piaţa de lacuri şi vopsele a scăzut anul trecut cu 25-28%, până la 160-170 mil. euro, potrivit estimărilor Köber şi va continua trendul şi în 2010, însă cu un ritm mai lent.
"Creşterile este puţin probabil să mai fie de peste 10% şi vor fi influenţate în principal de revenirea statelor puternice din UE care să genereze cerere către firmele din România care au relaţii de export şi să genereze locuri de muncă şi venituri pentru românii care lucrează în străinătate. Creşterea poate fi blocată sau întârziată dacă măsurile interne de restructurare a României vor viza numai diminuările de costuri salariale fără o politică de dezvoltare a infrastructurii şi de încurajare a investiţiilor", susţine Köber.
Scăderea investiţiilor imobiliare începând din al doilea semestru al anului 2008 şi prăbuşirea acestora din 2009 a avut un impact direct asupra proiectelor de mari dimensiuni, în timp ce înăsprirea condiţiilor de creditare nu a mai permis firmelor să aibă acces la finanţare.
"În plus, scăderea puterii de cumpărare a românilor, determinată de restructurările din mediul privat, a condus la amânarea sau anularea investiţiilor în achiziţia de locuinţe noi", afirmă Köber. El consideră că în prezent principala problemă este reprezentată de lipsa banilor din piaţă, care a condus la majorarea numărului de insolvenţe şi falimente.
În aceste condiţii, cea mai mare pondere în vânzările de vopsele au avut-o consumatorii casnici şi echipele de meseriaşi, în detrimentul firmelor de construcţii, care nu au mai avut proiecte. De altfel, şi investiţiile în