Ai nevoie de un sfat la una dintre problemele tale medicale? Scrie-ne pe adresa redacţiei sau trimite-ne un e-mail şi, în scurt timp, vei primi răspuns de la unul dintre specialiştii noştri.Găseşti răspunsul la întrebările tale şi pe www.adevarul.ro,la secţiunea «Sănătate»
Am 67 de ani şi în anul 2008 am făcut o serie de investigaţii ale prostatei, iar rezultatul PSA a fost 12. Un an mai târziu, valoarea PSA a crescut la 18 şi, în urma puncţiei, am fost diagnosticat cu adenocarcinom prostatic T2, scor gleason 5. Medicul urolog mi-a recomandat un tratament cu Difereline şi Flutan. La trei luni după ce am început să iau medicamentele, am repetat analizele, iar nivelul PSA a fost de 1,39. Urmez în continuare tratamentul. Ce îmi recomandaţi să fac? Horia M., Piteşti
Mai citeşte şi:
Un sârb a descoperit un leac pentru cancer în pădurea Amazoniană
Prof. dr. Petrişor Geavlete
medic primar urologie Spitalul Clinic de Urgenţă „Sf. Ioan", Bucureşti
Adenocarcinomul prostatic (cancerul de prostată) este o afecţiune hormonodependentă. De aceea, medicul v-a recomandat tratamentul cu Difereline şi Flutan. Este bine că repetaţi analizele, deoarece PSA-ul reprezintă un marker tumoral util atât pentru diagnostic, cât şi pentru monitorizarea tratamentului. În cazul dvs., este evident că scăderea PSA indică o evoluţie favorabilă a bolii. În principiu, este necesară continuarea tratamentului şi să fiţi strict monitorizat de medic. În funcţie de evoluţia ulterioară, tratamentul poate fi întrerupt pentru anumite perioade de timp (realizând aşa-numita blocadă androgenică intermitentă). Recomandarea mea este să faceţi controale urologice periodice, la fiecare trei-şase luni.
Ce remedii elimină Helicobacter pylori?
De curând, am aflat că am o infecţie cu Helicobacter pylori. Medicul mi-a prescris două antibiotice foarte puternice