Edilii şi investitorii din Budureasa sunt acuzaţi că au transformat, ilegal, o zonă protejată, în teren intravilan. Centrul Regional de Supraveghere Ecologică arată cu degetul autorităţile, pentru distrugerea singurului carst împădurit din Europa.
Mihai Togor, preşedintele Centrului Regional de Supraveghere Ecologică „Munţii Apuseni”(CRSE), acuză Compania de Turism, Hoteluri şi Restaurante (CTHR) Padiş, ai carei acţionari sunt Vincenzo di Palo si Lo Jucco Domenico, că forţează eludarea legilor din România, provocând distrugerea „singurului carst împădurit din Europa”. În 2007, CTHR Padiş anunţa un proiect de transformare a zonei într-o staţiune eco-turistică cu hoteluri între 3 şi 5 stele, vile şi pensiuni. „Iniţial, cele 86 de hectare au fost proprietatea comunei Lazări de Beiuş, apoi au devenit, prin schimb, proprietatea CTHR Padiş, care le-a parcelat şi le-a vândut, ca teren intravilan”, a spus Mihai Togor. Acesta susţine că firma a obţinut fraudulos acte de la Ministerul Mediului, cum că suprafaţa respectivă nu ar face parte din zona de conservare specială.
Acuzaţii nejustificate „Acuzăm şi Consiliul Local al comunei Budureasa, care a aprobat introducerea în intravilan a terenului respectiv. Vom ataca în contencios această hotărâre”, a mai spus Togor. În schimb, reprezentanţii CTHR Padiş susţin că suprafaţa construibilă din proiectul Padiş nu face parte din zona protejată şi că acolo se poate începe dezvoltarea turistică, integrată în ecosistem. Radu Olea, primarul din Budureasa, consideră nejustificate acuzaţiile ecologistului. „Prin introducerea terenurilor în intravilan putem verifica ce se întâmplă acolo şi împiedica construcţiile şi canalizările haotice”, a declarat Radu Olea.