În vreme ce specialiştii străini susţin că pericolul pe care îl reprezintă România şi Bulgaria pentru stabilitatea sistemul bancar european este destul de mare, analiştii români dau asigurări să normele severe ale Băncii Naţionale (BNR) au pus sistemul bancar intern la adăpost. Sursa: Octavian Cocoloș
Criza financiară din Ungaria s-ar putea extinde către principalele instituţii de credit din Europa de Vest, apreciază analiştii companiei Kerrisdale Capital. Aceştia au arătat că băncile greceşti, austriece şi italiene au o expunere mare pe piaţa românească. Dacă Grecia, Austria şi Italia vor intra în incapacitate de plată, efectele negative se vor resimţi asupra sistemelor lor bancare şi implicit a celui românesc.
De aceea, România, alături de Bulgaria, reprezintă pericole destul de mari pentru stabilitatea sistemului bancar european, au conchis analiştii de la Kerrisdale Capital.
Prudenţialitatea BNR, o pavăză bună
Analistul Liviu Voinea, director executiv al Grupului de Economie Aplicată (GEA), spune că stabilitatea sistemului bancar românesc nu este ameninţată de criza din Ungaria sau Grecia, deoarece normele BNR au obligat băncile comerciale să fie extreme de prudente.
„Stabilitatea bancară a României nu este în pericol pentru că Banca Naţională a României are o politică de prudenţialitate considerată chiar excesivă de către băncile comerciale şi care este chiar mai severă decât cea prevăzută de acordul Basel II”, a declarat Liviu Voinea, citat de Agerpres.
Analistul a arătat că filialele din România ale băncilor europene au profit, chiar dacă băncile-mamă înregistrează pierderi.
Taxă pe profitul băncilor
Autorităţile de la Budapesta şi reprezentanţii Asociaţiei băncilor din Ungaria au început discuţiile cu privire la instituirea unei taxe pe profitul înregistrat de bănci. Deoc