Discuţiile sunt din ce în ce mai aprinse, după ce şeful statului a cerut dezbaterea moţiunii de cenzură sâmbătă, 12 iunie şi nu marţi, 15 iunie, aşa cum au votat parlamentarii. Preşedintele Traian Băsescu invocă un termen de trei zile de la prezentarea moţiunii în Parlament. "Constituţia nu impune un termen restrictiv de trei zile pentru dezbaterea moţiunii", spune la RFI directorul executiv al Centrului de Resurse Juridice, Georgiana Iorgulescu.
Discuţiile sunt din ce în ce mai aprinse, după ce şeful statului a cerut dezbaterea moţiunii de cenzură sâmbătă, 12 iunie şi nu marţi, 15 iunie, aşa cum au votat parlamentarii.
Preşedintele Traian Băsescu invocă un termen de trei zile de la prezentarea moţiunii în Parlament, termen care din punctul de vedere al experţilor în drept constituţional nu este restrictiv.
"Constituţia nu impune un termen restrictiv de trei zile pentru dezbaterea moţiunii". Iată ce spune la RFI directorul executiv al Centrului de Resurse Juridice, Georgiana Iorgulescu (audio).
"Din punctul meu de vedere, nu este un termen restrictiv. Dacă legiuitorul ar fi vrut să introducă un termen restrictiv, adică în maxim trei zile, aşa ar fi trebuit să sune formularea : moţiunea de cenzură se dezbate în termen de trei zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună. Deci "în termen de". Asta înseamnă că în maxim trei zile, această dezbatere ar fi trebuit să aibă loc. Pe când aici scrie că moţiunea de cenzură se dezbate după trei zile de la data când a fost prezentată. Deci poate să fie un termen mai mare de trei zile şi este firesc, pentru că în afară de faptul că s-a citit şi că a depus moţiunea de cenzură, trebuie lăsat timp Guvernului să-şi trimită punctul de vedere, pentru că aici avem de-a face cu opinii pro şi contra. Deci din punctul meu de vedere, aceasta este o născocire", explică Georgiana Iorgulescu.
Preşedinte