Şeful Autorităţii Sanitare ruse, Ghenadi Onişcenko, sprijină iniţiativa Ministerului rus de Finanţe de creştere a preţului minim pentru jumătatea de litru de vodcă.
Mai mult, el susţine ca preţul să fie de 300 de ruble (aproape 10 dolari), nu de 150 de ruble (5 dolari) cât stabilise Guvernul. „Nenorocirea este că cetăţenii pot să cumpere foarte uşor vodcă. În plus, este şi ieftină, iar consumatorii sunt din ce în ce mai tineri", a declarat Onişcenko. Chiar şi o creştere de 10 la sută va scădea semnificativ numărul celor care încep să consume vodcă de la o vârstă fragedă, posibilităţile financiare constituind un factor cheie", crede doctorul Onişcenko.
Potrivit estimărilor sale, în prezent există 2,2 milioane de alcoolici în Rusia, între care o jumătate de million suferă de alcoolism sever. 80.000 de ruşi mor anual din cauza excesului de băutură. După declaraţiile şefului Autorităţii Sanitare , Ministerul Finanţelor a propus creşterea preţului minim pentru jumătatea de vodcă la 200 de ruble (6,5 dolari), până în 2013. Acest lucru se va face prin creşterea accizelor.
„Este just să crească accizele pentru vodcă şi ţigări, dar rata propusă nu corespunde obiectivelor de protecţie a sănătăţii şi nu va aduce o creştere semnificativă a încasărilor la buget", spune Dmitri Ianin, preşedintele Confederaţiei Internaţionale a Consumatorilor. În acelaşi timp, Onişcenko a propus limitarea numărului de puncte de vânzare a alcoolului precum şi creşterea vârstei minime, de la 18 la 21 de ani, pentru persoanele care pot cumpăra alcool.
Sunt alţi analişti care susţin însă că este puţin probabil să scadă consumul ca urmare a creşterii preţului şi că asta ar putea încuraja producţia clandestină de alcool contrafăcut, care este periculos pentru sănătate. Soluţia ar putea fi dezastruoasă atât în plan sanitar, cât şi pentru fisc. În plus, proiectul guvernamental, prin