Pentru împătimiţii gurmanzi, care adoră să călătorească, există turismul gastronomic. Turismul culinar sau gourmet oferă călătorului posibilitatea de a se apropia mai mult de cultura locului vizitat. Degustarea de vinuri şi mâncăruri tradiţionale este principala activitate a turiştilor.
Arta culinară a stârnit întotdeauna curiozitatea şi atenţia publicului şi din ce în ce mai mulţi oameni sunt preocupaţi de provenienţa produselor culinare. Turismul culinar devine o ramură importantă a turismului cultural.
Dacă în trecut acest tip de turism era practicat în zonele rurale, astăzi tot mai multe restaurante ale celor mai importante metropole europene promovează mâncărurile tradiţionale zonei pe care o vizitaţi. Fie că îl numim turism culinar, gastronomic sau gourmet, această metodă de a călători şi degusta din cele mai fine şi apreciate mâncăruri şi vinuri tradiţionale atrage tot mai mulţi turişti, iar studiile recente realizate de Asociaţia Internaţională de Turism Culinar arată că această formă de turism a devenit o piaţă de nişă cu mare potenţial. Agenţiile de turism din întreaga lume pun la dispoziţia gurmanzilor pachete turistice care oferă vacanţe cu degustări care pornesc de la preţul de 320 de euro de persoană şi pot ajunge până la 1.200 de euro, în funcţie de preferinţele culinare.
Conform site-ului tripadvisor.com, în fruntea topului celor mai apreciate destinaţii „gourmet“ din Europa se află zona Toscana, din Italia.
Toscana, renumită pentru peisajele, vinurile şi bucătăria tradiţională
Aici vin anual milioane de turişti, nu numai pentru a vizita capitala Renaşterii, Florenţa, ci şi pentru a gusta din mâncărurile tradiţionale bazate pe reţete extrem de simple, dar cu un gust aparte, însoţite de vinurile zonei care au adus faimă acestei regiuni.
Cele mai importante oraşe sunt Florenţa, Pisa şi Siena, dar put