La Taşkent, în Uzbekistan, se încheie o reuniune la vârf a Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai. Din această structură fac parte China, Rusia, Kazahstanul, Uzbekistanul, Tadjikistanul şi Kârgâstanul. Aceste ultime patru ţări, cu populaţie majoritar musulmană au făcut parte din Uniunea Sovietică.
La Taşkent, în Uzbekistan, se încheie o reuniune la vârf a Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai. Din această structură fac parte China, Rusia, Kazahstanul, Uzbekistanul, Tadjikistanul şi Kârgâstanul.
Aceste ultime patru ţări, cu populaţie majoritar musulmană au făcut parte din Uniunea Sovietică. Obţinerea independenţei lor a modificat însă anumite raporturi de forţă în regiunea Asiei Centrale. China se arată extrem de activă în această zonă şi speră să beneficieze de vastele resurse naturale şi energetice de aici, pentru a-şi alimenta creşterea economică.
America îşi plasează şi ea pionii în zonă. Rusia nu înţelege însă să renunţe la fosta ei zonă de influenţă, aşa că iată, a apărut această organizaţie de cooperare, în cel mai pragmatic stil posibil. Unii o definesc drept o structură concepută să contracareze într-un fel Alianţa Atlantică.
Ţările membre s-au angajat de fapt să coopereze pe plan militar, să-şi transmită reciproc informaţii, să combată împreună terorismul şi traficul de droguri.
Iranul a cerut şi el să facă parte din această organizaţie, dar ruşii şi chinezii rămân prudenţi şi consideră că atâta vreme cât regimul de la Teheran face obiectul unor sancţiuni, nu se poate pune problema acestei candidaturi. Mai vor să intre însă în organizaţie Pakistanul şi Afganistanul.
Preşedintele rus, Dmitri Medvedev şi omologul său chinez, Hu Jintao, care au făcut deplasarea la Taşkent au avut deci ocazia să discute despre numeroase dosare, cu un accent, de data aceasta, pe cooperarea nucleară civilă, dar şi pe situaţia din Afganistan.