Inainte de lansarea ultimei generatii de iPhone intrebarea care statea pe buzele analistilor, jurnalistilor si bloggerilor din industrie era daca iPhone va reusi cu noul model sa isi mentina pozitia pe care o are in segmentul smartphone-urilor.
Cand Apple a lansat primul model de iPhone in urma cu trei ani piata de smartphone-uri era complet diferita. Majoritatea terminalelor de acest tip erau dedicate utilizatorilor business si nu erau foarte usor de utilizat.
La momentul respectiv, iPhone a schimbat felul in care consumatorii vad aceaste terminale si se poate spune ca Apple este responsabila pentru felul in care arata smartphone-urile in prezent.
Totusi, concurenti importanti precum Google, Nokia, RIM si Microsoft au reusit sa lanseze rapid noi modele in piata. Desi avea un avans important in fata acestora, iPhone nu a reusit sa faca fata abundentei de oferte, si, de exemplu, in primul trimestrul din acest an telefoanele cu sistem de operare Android le-au depasit pe cele iPhone.
Desi apetitul de cumparare a fost destul de mare si chiar a muscat din cota altor jucatori importanti, cum ar fi Nokia si RIM, Apple trebuie sa lanseze un telefon care trebuie sa se dovedeasca net superior pentru a-si mentine pozitia din 2007.
Analistii considera ca iPhone 4, cu exceptia catorva functii si a schimbarilor de design, nu a facut pasi importanti in fata unor modele Android ca Motorola Droid Incredible, HTC Evo 4G sau Nexus One. Chiar si asa, una dintre mult asteptatele modificari, programul de video-chat FaceTime va fi limitat la retelele Wi-Fi, ceea ce inseamna ca utilizatorii nu vor putea initia astfel de apeluri prin reteaua unui operator telecom.
De aceea, iPhone trebuie sa mai faca un salt important in inovatie cel tarziu in urmatorii doi ani pentru a face fata evolutiei Android, unde ritmul de inovatie este destul de rapid.
Totusi