După modelul Catedralei Romano Catolice Sfântul Iosif din Bucureşti lângă care a fost construit un bloc turn, Primăria Floreşti, comună învecinată cu oraşul Cluj-Napoca, a autorizat construcţia unui bloc de locuinţe lângă o biserică romano-catolică, care a fost construită acum 700 de ani. Sursa: Mihai Șoica
Preotul romano catolic din Floreşti, Tibor Karacsony, a declarat că primăria a autorizat construcţia unui bloc de apartamente la nici zece metri de biserica ridicată în anul 1272, deşi două legi, Legea 422/2001, privind protejarea monumentelor istorice şi Legea 50/1991, privind lucrările de construcţie, interzic acest lucru.
„Am depus memorii peste memorii la Prefectura Cluj, la Comisia pentru Monumente Istorice, la Direcţia pentru Cultură şi Culte şi Inspectoratul de Stat pentru Construcţii şi nici până în ziua de azi nu am primit nici un răspuns. Dvs., ziariştii sunteţi primii care vă interesaţi de problema noastră”, spune supărat preotul Karcason Tibor.
Legi clare, dar degeaba
Preotul din Floreşti spune că nu mai are încredere în lege, deşi în teorie acestea sunt de partea sa.
„Legea 422/2001 interzice orice fel de construcţie la mai puţin de 200 de metri de un monument istoric, iar Legea 50/1991 privind lucrările de construcţii prevede că este necesar obţinerea unui aviz de la Ministerul Culturii şi Cultelor. Din câte ştiu eu, nu există niciun aviz de la acest minister. M-am luptat vreme de un an şi nimeni nu m-a ascultat şi sincer m-am resemnat. Acum construcţia are două etaje şi trebuie proces pentru demolare”, spune preotul romano-catolic.
Potrivit acestuia, Primăria Floreşti şi-a dat seama de greşeala comisă şi a dispus sistarea lucrărilor. „Pentru un an nu au mai construit nimic, dar doamna care construieşte blocul, Deszo Maria, a dat primăria în judecată şi a obţinut aprobare pentru continuarea lucrărilor”