Stephen Denning
Limbajul secret al leadershipuluii
Editura Publica
Traducere de Alina Popescu. Prefata de Stelian Turlea. Publicam mai jos textul prefetei:
Darul de a spune povesti si afacerile
Exista, cred, doua puncte majore care pot starni interesul in a citi pana la capat aceasta carte a lui Steve Denning pe care tocmai ati deschis-o. Ambele vorbesc despre o experienta personala si ambele conduc spre concluzii surprinzatoare.
Steve Denning are 66 de ani, s-a nascut la Sydney, in Australia, a studiat dreptul si psihologia, a fost o vreme avocat, apoi a lucrat cateva decenii la Banca Mondiala, in posturi din ce in ce mai importante, intre care acelea de director pentru Departamentul Africa de Sud si director pentru Regiunea Africa. In 1996, dupa cateva schimbari in ierarhia Bancii, Denning si-a pierdut postul si a fost ingropat, fara vreo perspectiva, la Departamentul de Date. Era convins ca stia ce e acela management, dar abia de atunci incolo avea sa descopere cat de mult nu stia din notiunea de leadership.
In noul departament a constatat anchilozarea in birocratie, intarzierile in rezolvarea celor mai simple lucruri, dispersarea informatiei, accesul greoi la datele bancii. Ce-ar fi daca am deveni o organizatie care pune in comun informatia? s-a intrebat el si a imaginat o solutie pe care a expus-o catorva persoane, atrase pe loc de idee. Pe birocratii speriati care se impotriveau i-a infrant directorul general Jim Wolfensohn, "un tip istet, rapid, capabil sa intrevada latura promitatoare a unei idei noi si indraznete, si hotarat in privinta sprijinirii ei." "In lumea din afara Bancii Mondiale, am descoperit ca oamenii tineau foarte mult sa ma asculte povestind despre ideile si experientele mele, caci numeroase organizatii se luptau cu rezistenta la schimbari radicale si se chinuiau sa gaseasca modalitati