Născut în Arad, dar şcolit în Alba Iulia, a ajuns în Zalău în 1997. Astăzi, Dan Băcueţ Crişan este cercetător la Muzeul Judeţean, doctor in istorie şi, totodată, „tribun” al ultimei cohorte de romani care apără Porolissumul.
Deşi nu este specializat în perioada romană, ci pe evul mediu timpuriu, Dan Băcueţ Crişan s-a oferit să antreneze trupa „Cohors III Campestris Civium Romanorum”, numită aşa după o cohortă romană care apărat graniţa romană din castrul de la Porolissum, în urmă cu aproape 2000 de ani. „Prima reprezentaţie am avut-o la Festivalul Zilelor Romane, de anul trecut, iar soldaţii romani erau de fapt pompieri de la Detaşamentul din Zalău. Eram presaţi de timp şi am considerat că ei, având pregătire militară, vor putea să-şi intre mai simplu în rol”, explică „tribunul” cohortei.
„Încercăm să facem educaţie“
După reprezentaţiile de la Zilele Romane, Băcueţ şi colegii săi de la muzeu s-au reorientat în recrutarea soldaţilor romani. Astfel, cohorta a devenit una a elevilor, împărţită în două grupe – liceeni din Zalău. „Pe lângă partea de divertisment, încercăm să facem şi educaţie. Ne întâlnim periodic pentru a viziona filme istorice şi pentru vizite în muzeu. Încercăm să îi învăţăm cât mai multe lucruri despre istoria locală şi să-i facem să respecte patrimoniul, obiectele vechi şi tradiţiile”, afirmă Băcueţ.
De altfel, cu trupele de copii care au intrat în pâine, sau „panis militaris” - pâinea soldaţilor romani -, de la începutul acestui an, Dan Băcueţ Crişan a organizat mai multe reprezentaţii, cu ocazia evenimentelor importante de la şcoli şi la Zilele Muzeului. Spre bucuria „tribunului de cohortă”, elevii continuă să vină la antrenamente şi la întâlnirile de la muzeu.
Dan Băcueţ mai spune că toate activităţile desfăşurate alături de copii încearcă să acopere unele neajunsuri din manualele de istorie, care vorbesc p