Marius şi Emil Cristescu, care deţin pe piaţa RASDAQ companii cu o capitalizare cumulată de 153 mil. euro, intenţionează să le transfere pe piaţa reglementată a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) pentru a profita la momentul oportun de instrumentul finanţării prin intermediul pieţei de capital.
"Piaţa RASDAQ se va desfiinţa în două luni, iar CNVM-ul ne va pune să alegem între a lista companiile pe Bursă sau pe sistemul ATS, iar noi am ales Bursa. Avantajul listării pe Bursă este că la un moment dat poţi să atragi finanţare, pentru că această criză va mai dura un an maxim doi şi după aceea companiile vor avea nevoie de bani pentru extindere, în condiţiile în care vor trebui să acopere cota de piaţă lăsată liberă de companiile falimentare. Într-un an sentimentul investitorilor se va schimba complet şi vrem să le pregătim pentru acel moment cand vom avea nevoie să atragem finanţare de pe Bursă. Finanţarea prin IPO are viitor", spune Marius Cristescu, proprietarul grupului Bega.
Foraj Sonde Craiova se mută langă concurenta Dafora Mediaş
Pe piaţa RASDAQ sunt listate în prezent unele dintre cele mai importante companii din cadrul grupului Bega deţinut de cei doi oameni de afaceri timişoreni, respectiv Foraj Sonde Craiova (FOSB), unul dintre primii jucători de pe piaţa de foraj din Romania şi Bega Turism Timişoara (SCDE), care va deschide în acest an un complex hotelier de 5 stele.
După ce-şi vor transfera acţiunile pe Bursă, cele două companii deţinute de fraţii Cristescu vor fi cele mai mari companii de pe piaţă pe sectorul pe care activează.
Astfel, cu o valoare curentă de 36,4 mil. euro, Foraj Sonde Craiova depăşeşte în capitalizare mai mult consacrata Dafora Mediaş (DAFR) a omului de afaceri Gheorghe Călburean.
Profitul net al Foraj Sonde Craiova s-a redus în 2009 de cateva ori, pană la 5,7 mil. lei (circa 1,4 mil. euro), după ce afacer