Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Neamţ are pe rol cinci dosare ale unor nemţeni care, deşi au ceritificate pentru handicap, conduc nestingheriţi pe şoselele judeţului.
Primul caz, cel al romaşcanului Vasile Răducanu (60 de ani), a ajuns în vizorul DGASPC ca urmare a unei sesizări primite din partea unui vecin. Bărbatul are ceritificat pentru handicap vizual grav, însă conduce nestingherit prin municipiul Roman. Ca urmare a sesizării primite, conducerea DGASPC Neamţ a început procedurile de analizare a dosarului medical care i-a permis romaşcanului să primească indemnizaţia pentru handicap grav, în valoare de 293 de lei lunar.
Comisia de Asistenţă Socială mai analizează alte patru dosare ale unor nemţeni cu probleme de vedere care au permis de conducere. „În primul rând, trebuie să vedem dacă aceste persoane nu au obţinut permisul auto înainte de a avea problemele de vedere. Sunt cazuri în care oamenii, deşi nu mai conduc autoturismele din cauza handicapului, uită să anunţe şi serviciul rutier pentru a le fi anulate carnetele de şofer. Totuşi, nu putem să ignorăm faptul că mai sunt şi persoane care profită de relaţiile pe care le au şi obţin astfel de certificate, luând astfel dreptul unora care chiar sunt îndreptăţiţi să primească indemnizaţiile", a declarat Mihai Hanganu, şeful Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului.
Conform Codului Rutier, permisul de conducere al unei persoane declarată inaptă din punct de vedere medical se retrage de către Poliţia Rutieră care acţionează în judeţul în care îşi desfăşoară activitatea medicul de familie care are în evidenţă pacientul cu handicap.