Nimeni nu este străin de durerile fizice ocazionale, adică migrenele, cârceii sau sensibilitatea stomacală. Mai rău este de persoanele care suferă de toate acestea, înglobate într-o singură afecţiune: fibromialgie. O durere cronică, difuză, ce afectează muşchii şi ţesutul moale, putându-se manifesta şi prin tulburări de somn, scrie Health.com
Statisticile spun că dintre suferinzii de fibromialgie, 80-90 la sută sunt femei. Înainte de alte date generale, se impune însă o întrebare: care dureri sunt trecătoare şi care necesită intervenţia medicului? Cu alte cuvine, ce este normal şi ce nu? Siteul health.com vine cu câteva răspunsuri, subliniind pentru fiecare în parte riscruile de fibromialgie.
Durerile de cap
Pot avea multe cauze şi, mai rar ce-i drept, pot fi un semnal că organismul are o problemă mult mai gravă. Dar de cele mai multe ori însă, durerile de cap sunt temporare. Cauzele, de la deshidratare la probleme cu sinusurile. De obicei, trec cu o simplă pastilă.
Totuşi, dacă durerile de cap sunt constante, atunci poate fi un caz de fibromialgie. Cuvântul cheie este "constant". Pentru că dacă durerile de cap apar doar o dată pe lună, atunci s-ar putea să fie vorba doar de migrenă cronică. Caz în care, oricum, este recomandat un consult medical.
Probleme de memorie
Pot fi urmări ale lipsei de somn sau ale stresului, dar şi semne de Alzheimer sau alte forme de demenţă.
Fibromialgia înglobează şi problemele de memorie, fiind asociată de specialişti cu o micşorare a ţesutului "materiei cenuşii", ceea ce loveşte direct în capacitatea cognitivă.
Durere generală
Cel mai întâlnit simptom al fibromialgiei. "Dacă un pacient se plânge că îl doare peste tot, doctorului i se aprinde beculeţul că s-ar putea să fie fibromialgie", spune reumatologistul Daniel Clauw, director al Centrului de Durere Cronică din cadrul Universită