In urma cu doi ani, Fundatia Corneliu Coposu, un ONG minuscul,incerca imposibilul: sa determine tinerii sa scrie despre Senior! Elevi abia nascuti cand acesta se stingea din viata, beneficiari ulteriori ai atentiei deosebite acordate lui Corneliu Coposu de catre cartile de istorie. .. Parea, fireste, un demers absurd. Singura premisa favorabila era laudabila implicare in proiect a Ministerului Educatiei, deci o oarecare promovare prin scoli.
Rezultatele - asa cum am scris la vremea respectiva - au fost naucitoare: 116 lucrari sosite din toate colturile tarii, toate bine sau foarte bine scrise, cu accente sclipitoare, toate marturisind acelasi lucru inspaimantator: "N-am stiut nimic!"
Dar au aflat. Stimulati de ideea competitiei, curiosi poate, s-au pus pe citit si au aflat. Acum stiau. Cel putin 116 tineri stiau foarte bine ce-a fost si cum a fost. Sunt sigur ca au povestit si altora, adica au facut ceea ce n-au facut parintii lor, iar bunicii doar cu timiditate.
Acum, miracolul s-a repetat. Editia a doua a concursului a dat la iveala aceeasi realitate, aceeasi conspiratie a tacerii din partea adultilor, aceeasi dorinta de sti a unei generatii pe care mult prea usor o judecam mult prea aspru.
Va rog sa cititi ce spun acesti copii pe care noi i-am lasat in bezna si si-au aprins singuri lumina - metafora nu imi apartine mie, ci unuia dintre ei.
"Este singurul om politic cunoscut cu sentimente sincere, care nu s-a gandit la prestigiul lui cand a incercat sa-si apere tara, iesind cu fruntea sus din ghearele si gurile insetate de cruditate ale comunismului, continuandu-si cariera politica... este infaptuitorul unei Noi Romanii, o Romanie in care, datorita actelor sale de patriotism, noi nu mai induram cruzimea si strictetea cu care au fost tratati parintii si bunicii nostri".
"Tanara generatie ar trebui sa stie adevarata noastra is