Pentru o sută, două de lei, locuitorii din Zalău îşi amanetează frigiderele sau verighetele. În căutarea unei soluţii financiare de ultim moment, unii se îndreaptă spre casele de amanet. Proprietarii caselor spun că, în ciuda crizei, numărul oamenilor care apelează la ei rămâne constant.
Cele mai multe din cele 16 case de amanet din Zalău nu primesc decât bijuterii din aur. Clienţii aduc câte un inel, o verighetă, un colier, mai mult lucruri mărunte, pentru care obţin circa 60 de lei pe gram. „N-am mai avut de mulţi ani clienţi care să aducă bijuterii vechi de familie. Probabil sunt mai responsabili când vine vorba de moşteniri şi de familie, aşa că nu riscă să nu le mai recupereze”, explică patronul unei casei de amanet.
El e de părere că sunt prea multe case de amanet în Zalău, faţă de numărul de locuitori, chiar dacă mai vin înspre oraş şi locuitori ai satelor din zonă. Societatea pe care o conduce are trei puncte de lucru în municipiu, concurenţa e mare, iar el apreciază că amanetul este o afacere care nu merge neapărat bine, dar se menţine în perioada aceasta mai dificilă. „În cele trei puncte de lucru se prezintă aproape 100 de persoane pe lună, din care 50 la sută sunt clienţi care vin frecvent. „Nu se amanetează mai mult acum decât înainte de criză, persoanele sunt cam aceleaşi, dar numărul obiectelor care rămân la noi este în creştere”, spune patronul.
Combină frigorifică amanetată
Radu Sîrca, angajat al unei case de amanet unde se preiau şi produse electrocasnice, afirmă că faţă de august 2009, când a început să lucreze în domeniu, nu a constatat schimbări majore: vin cam aceiaşi clienţi în fiecare lună. Cel mai adesea amanetează calculatoare, laptopuri, camere video sau televizoare LCD.
Cel mai voluminos obiect pe care l-a preluat Radu a fost o combină frigorifică, pentru care omul a primit 30 la sută din valoarea de pe