Până în prezent, 15 botoşăneni nu vor primi banii de concediu deoarece nu au fost găsiţi acasă, iar zece medici au fost amendaţi cu 5.000 de lei.
Elena Brofu (41 de ani) este primul pacient prins de „poliţia concediilor medicale“. Femeia a fost operată pentru pietre la vezica biliară şi a primit 21 de zile de stat acasă. Pacienta locuieşte singură într-o cameră de cămin şi a mers la medicul de familie pentru o adeverinţă, timp în care la uşă a ajuns Poliţia Concediilor. Pentru că nu era acasă, ea a fost ameninţată că nu i se vor plăti zilele de concediu.
„Trebuia să pun ştampila rotundă pe acte şi trebuia să mă prezint personal la medic. Am plecat pe la 11.00 la medic şi din urmă a venit poliţia. Nu m-au găsit acasă şi acum vor să mă lase fără banii de concediu“, a spus Elena Brofu. Femeia este confecţioneră şi ar trebui să încaseze 500 de lei pentru perioada concediului medical.
„Nu am ce mânca“
„Îi dau în judecată dacă nu îmi plătesc concediul. În 20 de ani de muncă am cotizat la fondul de sănătate şi nu am avut o zi de medicală. Am acte că am fost în acel interval de timp la medic“, a mai spus pacienta.
De teama unor noi sancţiuni, femeia lasă acum în uşă mesaje pentru echipele de control, în care explică detaliat unde se află şi de ce. „Le-am pus bilet în uşă că m-am dus la fabrică să iau bonurile de masă. Nu am ce mânca şi nu am pe cine trimite. Sper să nu am probleme“, a spus femeia.
Mesajele lăsate de pacienţi în uşile apartamentelor sau prin vecini nu-i înduplecă pe angajaţii CJAS, care sancţionează imediat pacienţii plecaţi de acasă. De la intrarea în vigoare a legii, 50 de botoşăneni au fost controlaţi de Poliţia Concediilor. Dintre aceştia, 15 nu vor mai primi banii de concediu pentru că nu au fost găsiţi acasă, iar 10 medici de familie au fost amendaţi cu 5.000 de lei.
„Legea