Apariţia acesteia ar putea fi determinată de reducerea consumului şi de creşterea taxelor
Oficialii se tem de deflaţie, întrucât este foarte greu de stopat
Temerile privind deflaţia au început să reapară în ţările dezvoltate, după săptămâni de turbulenţe pe pieţele financiare determinate de criza europeană a datoriilor.
Îngrijorările sunt accentuate în Europa, unde autorităţile trebuie să reducă deficitele bugetare, relatează Wall Street Journal.
Astfel, combinarea reducerii consumului cu creşterea taxelor ar putea afecta creşterea economică şi ar putea determina apariţia deflaţiei, care va îngreuna plătirea datoriilor, în rândul consumatorilor, sectorului de business şi a Guvernului.
Oficialii se tem de deflaţie, întrucât este foarte greu de stopat. Ratele dobânzilor sunt deja aproape de zero, prin urmare instrumentul tradiţional de oprire a deflaţiei nu poate fi utilizat.
Un indicator principal, Irlanda, care a experimentat deja deflaţia pe fondul măsurilor de austeritate fiscală severă, a raportat, joi, că preţurile de consum au scăzut cu 1,1% comparativ cu un an mai devreme, deşi deprecierea a fost moderată în ultimele luni.
"Există semne clare ale apariţiei deflaţiei"
În SUA ameninţarea pare mai la distanţă, dar economiştii au început să avertizeze că în cazul în care creşterea economică întârzie să apară, riscul de deflaţie va creşte.
De asemenea, randamentele bondurilor de Trezorerie, scadente la 10 ani, care cresc în momentul în care apar presiuni inflaţioniste şi scad când inflaţia scade, au înregistrat un declin de la aproape 4 puncte procentuale, în aprilie, la aproximativ 3,3%.
"Există semne clare ale apariţiei deflaţiei", a declarat Anthony Sanders, profesor la Universitatea George Mason. "Federal Reserve s-ar putea să nu fie de acord cu această afirmaţie. Dacă băncile nu încep să ofer