Comisia Europeana a dat publicitatii un raport asupra calitatii apelor, conform caruia apele romanesti de pe coasta Marii Negre indeplinesc la limita standardele de calitate pentru siguranta locurilor unde turistii pot face baie.
Preocupata de irautatirea calitatii apelor, institutia europeana monitorizeaza atent apele tuturor tarilor membre. Raportul dat publicitatii, bazat pe un studiu efectuat pentru anul 2009, arata ca in regiunea Marii Negre sunt 138 de locuri de scaldat in zona de coasta si 870 in zona continentala, informeaza
Comisia Europeana .
Romania si Bulgaria au fost monitorizate din punctul de vedere al calitatii apei incepand cu anul 2007.
Aproximativ 99,3% din zonele de pe litoralul celor doua tari unde se poate face baie s-au conformat valorilor calitative obligatorii, ceea ce reprezinta un procentaj mai mare decat media europeana, care este de 95,6%. Concordanta cu valorile minime obligatorii a fost de 100% in Romania si de 98,9% in Bulgaria.
Doar 8% dintre apele romanesti respecta standarde stricte de calitate
Concordanta calitatii apelor noastre cu valorile mai stricte ramane, insa, mult sub media europeana. In Romania numai 8,2% din ape se ridica la standarde superioare de calitate, in timp ce vecinii nostri bulgari se pot lauda cu un procent de 91%. Cu alte cuvinte, apa noastra de mare este acceptabil de curata, in timp ce la bulgari este limpede ca cristalul.
In privinta apelor interioare bune pentru inot, Romania nu a raportat nici o monitorizare la Comisia Europeana, asa incat nu se poate spune daca locurile amenajate pentru scaldat de pe malul lacurilor si raurilor din tara corespund sau nu standardelor europene. Bulgaria si-a limitat monitorizarea apelor interioare la o singura zona.
Agentia Europeana de Mediu, care a realizat acest raport, concluzioneaz