Premierul Emil Boc a anunţat vineri că Legea privind recalcularea pensiilor speciale, pentru care guvernul şi-a asumat răspunderea, este considerată ca fiind adoptată de parlament, deoarece nu a fost depusă o moţiune de cenzură pentru acest act normativ. „Prin faptul că, în termen de trei zile de la angajarea răspunderii, nu s-a depus o moţiune de cenzură, acest proiect de lege este considerat adoptat de parlament şi mai are de parcurs două etape: eventuala sesizare la Curtea Constituţională şi promulgarea de preşedintele României, după care se publică în Monitorul Oficial şi intră în vigoare“, a declarat Boc.
Premierul a afirmat că Legea aprobată de parlament elimină „pensiile de lux“ şi „restabileşte dreptatea în sistemul de pensii“. El a adăugat că, în prezent, raportul dintre cea mai mică şi cea mai mare pensie din România este de 1:100, pensia minimă fiind 350 de lei, iar cea maximă - de 37.000 de lei. Actul normativ prevede recalcularea pensiilor speciale (de care beneficiază categorii precum magistraţii, cadrele militare, angajaţii Ministerului Internelor şi parlamentarii), dar şi reevaluarea celor de invaliditate, în termen de un an.
Premierul Emil Boc consideră că, prin atacarea la CCR a Legii privind recalcularea pensiilor speciale, liderul PSD Victor Ponta vrea să blocheze aplicarea actului normativ şi să menţină, în acest fel, pensiile „de lux“, inclusiv pe cele ale parlamentarilor. „Constat că Victor Ponta îşi reconfirmă statutul de «baron al pensiilor de lux» prin intenţia PSD de a contesta la Curtea Constituţională legea care prevede eliminarea pensiilor de lux şi recalcularea pensiilor speciale, asupra căreia guvernul şi-a angajat răspunderea în faţa parlamentului“, se arată într-un comunicat remis vineri de guvern. Premierul consideră că, prin atacarea legii la Curtea Constituţională (CCR), Ponta doreşte să blocheze intrarea actului normati