La un concurs internaţional de orientare turistică, echipajul de la Liceul „Letea“ s-a impus la proba de bucătărie. Tocăniţa de peşte moldovenească a închis gura juriului şi a celorlalte 19 echipe concurente.
Proba de foc pentru şcolarii reuniţi în tabăra internaţională de la Întorsura Buzăului a fost cea de bucătărie. Fiecare din cele 20 de echipe concurente a trebuit să aprindă cât mai repede focul şi să prepare un fel de mâncare specific regiunii sau ţării din care provin. Regulile organizatorilor au fost drastice, concurenţii fiind obligaţi să-şi procure singuri lemnele, toate cele necesare şi apoi să gătească în ceaunul adus de acasă. „Am fost printre primii care au reuşit să aprindă focul. Apoi a trebuit să ne mişcăm foarte rapid, ca să nu depăşim timpul alocat pentru pregătirea principalei mese a zilei”, spune Vasile Spătariu, unul dintre concurenţii de la „Letea“.
„Bacăul ne-a dat gata”
Curând a devenit evident că băcăuanii erau mult mai pregătiţi decât ceilalţi. Unul dintre elevi a îmbrăcat o uniformă de bucătar profesionist, lăsându-i muţi de uimire pe concurenţi. „De 20 de ani de când ţinem acest concurs nu s-a mai prezentat nimeni în acest mod. Anul acesta Bacăul ne-a dat gata“, a recunoscut Alexandru Renga, unul dintre organizatorii taberei.
Tot copiii din Bacău au fost cei care au invitat primii juriul la masă. Tocăniţa a primit aprecierile de rigoare şi unii dintre invitaţi au cerut şi o porţie suplimentară. Ce a mai rămas din tocăniţă a fost devorat chiar de către ceilalţi concurenţi, pofticioşi.
Tocăniţa, mai apreciată decât gulaşul
Toate cele 20 de echipaje s-au dat peste cap să impresioneze juriul, unii cu gulaş, alţii cu frigărui sau friptură la ceauna, iar unii chiar cu mămăligă cu brânză. „De departe am fost cei mai buni. Aveam mai multe atuuri şi nu aveam cum să fim depăşiţi la a