Bărbaţii sunt dispuşi să-şi rişte chiar şi viaţa pentru sex, iar asta explică de ce speranţa de viaţă în cazul lor este mai mică decât la femei. Sursa: Shutterstock
Cu toate acestea, monogamia şi calitatea vieţii ar putea contracara această tendinţă, spun autorii unui nou studiu publicat în revista "Evolutionary Psychology".
"Bărbaţi ar muri pentru sex şi pentru a lăsa urmaşi", este de părere cercetătorul Daniel Kruger, de la Universitatea Michigan.
O altă tendinţă predominant masculină este aceea de a cuceri şi impresiona femeile, mai ales pe acelea frumose, asumându-şi toate acele riscuri pe care o femeie le evită în mod obişnuit.
Bărbaţii ştiu, cel puţin la nivelul subconştientului, că femeile - din cauza puternicului sentiment matern care le caracterizează - se vor ataşa de un bărbat care se dovedeşte a fi grijului, mai spune Kruger.
Cucerire prin violenţă
Pentru a cuceri, bărbaţii au folosit, de-a lungul timpului, chiar violenţă fizică sau alte forme de coerciţie, tactici pe care , într-o anumită măsură, le păstrează şi astăzi.
Cercetarea s-a desfăşurat în 70 de ţări, iar specialiştii au analizat mai mulţi factori, precum cei culturali, care tind, de obicei, să exacerbeze competiţia sexuală dintre bărbaţi. S-a descoperit astfel că inegalitatea economică şi acceptarea promiscuităţii masculine afectează disproporţional viaţa unui bărbat, în timp ce femeile par să fie imune la aceşti factori.
Un exemplu în acest sens este Norvegia, ţară în care bărbaţii şi femeile sunt pe picior de egalitate, astfel că rata motalităţii la cele două categorii de gen este aproape egală, diferenţa medie fiind de numai 4,5 ani. Nu acelaşi lucru se poate spune însă despre ţări precum Columbia sau SUA, unde discrepanţele dintre nivelul de trai în rândul populaţiei sunt mari, iar analizele arată că băr