Oficialii europeni se aşteaptă la o revoluţie industrială îm domeniul energetic
250 de eurodeputaţi spun că primul pas ar fi interconectarea reţelelor energetice naţionale
Pornind de la problemele europenilor în domeniul energetic, europarlamentarii au ajuns la concluzia că Uniunea Europeană ar putea adopta modelul Schengen al liberei circulaţii în Europa pentru a facilita cooperarea în domeniul energetic. "Sustenabilitatea, competitivitatea şi securitatea aprovizionării cu energie sunt cei trei piloni care stau la baza fondării unei comunităţi a energiei în UE. Primul pas ar fi interconectarea reţelelor energetice naţionale", au susţinut 250 de eurodeputaţi şi deputaţi naţionali care au participat recent la o reuniune în Parlamentul European. "Oamenii au aşteptări mari", a declarat preşedintele PE Jerzy Buzek şi "trebuie să le livrăm". Intitulată "Către o Comunitate europeană a energiei pentru secolul 21", dezbaterea a fost prezidată de preşedintele Buzek şi preşedintele Senatului spaniol, Javier Rojo García.
Jerzy Buzek a lansat iniţiativa la data de 5 mai împreună cu fostul preşedinte al Comisiei Europene, Jacques Delors, bazându-se pe raportul think tank-ulului Notre Europa. Raportul explică importanţa creării unei comunităţi europene a energiei care să utilizeze reţele integrate, măsuri de stabilizare a preţului şi controlul resurselor.
Politica cărbunelui, în regres
În cadrul dezbaterii, profesorul Marc Van der Woude de la Universitatea Erasmus din Rotterdam a vorbit despre o viitoare revoluţie industrială care cel mai probabil va avea loc în sectorul energetic. Opinând că politicile energetice din Comunitatea Europeană a Cărbunelui şi Oţelului nu au înregistrat progrese, "ci mai degrabă un regres", Der Woude a sugerat totodată că UE ar putea adopta modelul Schengen al liberei circulaţii în Europa pentru a facilita coop