Între 13 şi 15 iunie "golanii" care ocupaseră Piaţa Universităţii timp de opt săptămâni au fost risipiţi, cu brutalitate, de minerii sosiţi la Bucureşti "pentru a apăra valorile democraţiei". La jumătate de an după înlăturarea sângeroasă a cuplului Ceauşescu, la Bucureşti curgea din nou sânge pe străzi. adevarul.ro te invită şi pe tine să-ţi spui părerea: cum crezi că a influenţat mineriada din 13-15 iunie 1990 dezvoltarea ulterioară a societăţii româneşti ?
Pe 11 iunie 1990, Guvernul de atunci condus de Ion Iliescu lua decizia de a elibera Piaţa Universităţii şi de a pune capăt celei mai lungi demonstraţii post-comuniste dn România, care dura deja de 52 de zile.
În urma unor confruntări între poliţie şi manifestanţii din Piaţa Universităţii, care îşi strigau nemulţumirea faţă de păstrarea foştilor lideri ai Partidului Comunist în structurile de conducere ale ţării şi după 1990, în seara de 12 iunie se citeşte la Televiziunea Naţională un comunicat al proapătului preşedinte Ion Iliescu: "Chemăm toate forţele conştiente şi responsabile să se adune în jurul clădirii guvernului şi televiziunii pentru a curma încercările de forţă ale acestor grupuri extremiste, pentru a apăra democraţia atât de greu cucerită."
Secretele Mineriadei: Exorcizarea „Adevărului“/ Cum a minţit ziarul pentru FSN
Ca urmare, patru garnituri de tren pline cu minerii conduşi de liderul sindical Miron Cozma sosesc pe 13 iunie la Bucureşti. În următoarele zile au fost devastate sediile partidelor istorice şi ale ziarului Romania Liberă. Mii de bucureşteni au căzut atunci victime bâtelor minerilor pentru simplul motiv că aveau barbă sau că purtau ochelari.
Secretele Mineriadei/ Emil Constantinescu: „Minerii au distrus selectiv“
La două zile de la debarcarea în Capitală, minerii conduşi de Miron Cozma au fost strânşi la Romexpo, unde acelaşi Ion Iliescu le-a mul