Unul dintre cele mai violente momente post-decembriste avea să fie cunoscut de România în 13-15 iunie 1990. Mii de mineri au venit cu trenul din Valea Jiului, pentru a pune capăt manifestațiilor anti-comuniste din București. Ce a urmat a fost greu de pus în cuvinte. Sute de oameni au fost bătuți de ortacii conduși de Miron Cozma, doar pentru că purtau ochelari și barbă, semne ale intelectualității, în opinia minerilor.
Unul dintre cele mai violente momente post-decembriste avea să fie cunoscut de România în 13-15 iunie 1990. Mii de mineri au venit cu trenul din Valea Jiului, pentru a pune capăt manifestațiilor anti-comuniste din București.
Ce a urmat a fost greu de pus în cuvinte. Sute de oameni au fost bătuți de ortacii conduși de Miron Cozma, doar pentru că purtau ochelari și barbă, semne ale intelectualității, în opinia minerilor.
Muncitorii din Valea Jiului au devastat sediile partidelor istorice și sediul ziarului România Liberă și au atacat persoanele aflate în incinta Facultății de Arhitectură și a Facultății de Drept a Universității București.
Pe data de 15 iunie, miile de mineri au fost adunați la centrul expozițional Romexpo, unde președintele de atunci, Ion Iliescu le-a mulțumit personal pentru curățenia făcută în Piața Universității, mai exact pentru atitudinea de înaltă conștiință civică.
Bilanțul mineriadei din 13-15 iunie 1990 este incert. Oficial au murit șase oameni, patru dintre ei fiind împușcați. Neoficial, însă, bilanțul e mult mai grav. Asociația 21 decembrie 1989 vorbește despre peste o sută de morți.
Mărturie ar sta depozițiile medicilor care i-au îngrijit pe cei bătuți de mineri în acele zile. În plus, există voci care spun că ar fi fost descoperite aproape 80 de trupuri neînsuflețite și neidentificate în cimitirul Străulești, care ar fi murit în urma violențelor din 13-15 iunie.
Totuși, cine se