Roman mărturiseşte că rămăsese stabilit ca Iliescu să le mulţumească minerilor în dimineaţa zilei de 14 iunie şi să-i trimită acasă. Fostul premier spulberă miturile Mineriadei întreţinute, de două decenii, de către fostul preşedinte.
Petre Roman, premierul României în iunie 1990, s-a dezis cu greu de varianta oficială a Puterii de la acea dată, conform căreia bande de huligani (legionari!) au atacat instituţiile statului la 13 iunie şi au provocat descinderea minerilor de a doua zi. La două decenii distanţă, fostul premier recunoaşte, voalat, că incidentele din 13 iunie au fost înscenate.
Mai citeşte şi:
Iliescu, în 2010: „Minerii meritau mulţumiri!“
El admite şi lipsa caracterului spontan în venirea minerilor la Bucureşti. Petre Roman a refuzat, iniţial, să dialogheze cu reprezentanţii ziarului "Adevărul" despre cele întâmplate în urmă cu douăzeci de ani, afirmând că „porniţi de la nişte premise greşite. Chiar dacă o să vă spun adevărul, nu veţi fi lăsaţi să-l prezentaţi".
Ex-premierul i-a acordat, în schimb, un amplu interviu jurnalistului Gabriel Basarabescu, realizatorul emisiunii „Matinal de weekend" de la Radio România Actualităţi. Reproducem integral interviul difuzat ieri.
Fiindcă nu există mărturie pe care „nu suntem lăsaţi să o prezentăm" şi pentru că, practic, el confirmă exact „premisele greşite" de la care pleacă „Adevărul", şi anume că 13 iunie 1990 a însemnat mai mult o regie, şi mai puţin „elementelor huliganice din Piaţă"; că teza sosirii „spontane" a minerilor este falsă; că folosirea unor „forţe civile" pentru lichidarea Opoziţiei este o veche practică bolşevică, girată de regimul neocomunist impus de Ion Iliescu.
„Nu au existat droguri şi arme. Au fost induse"
„Radio România Actualităţi": 13 iunie 1990. Cum vedeţi acum, la douăzeci de ani, acea zi?
Petre Roman: 13 iu