Salariaţii încep să-şi recapete mobilitatea pe piaţa muncii, conştienţi că recesiunea va face parte din peisajul cotidian şi în perioada următoare. Angajaţii nu se mai tem să-şi schimbe locul de muncă, în ciuda crizei. Specialiştii în resurse umane susţin că pe profesionişti îi ajută şi calificările pe care le-au căpătat în ultimii ani.
Mihai (34 de ani) tocmai şi-a schimbat locul de muncă. Lucrează de 12 ani în vânzări de produse IT şi, de curând, a acceptat o nouă provocare: a renunţat la jobul pe care îl ocupa de patru ani într-o companie pentru un post care i s-a oferit în altă parte.
Citeşte şi:
“Angajaţii-problemă” apar din cauza “şefilor-problemă”
„Toţi colegii mi-au spus că sunt nebun, că dau vrabia din mână pe cioara de pe gard. Plec aşa, pe timp de criză, într-un loc în care nu mă cunoaşte nimeni, unde, în cazul unor evaluări şi a unor eventuale disponibilizări voi fi ultimul venit şi, probabil, primul dat afară?", povesteşte Mihai.
Ultimul loc de muncă nu-i mai aducea cine ştie ce satisfacţii, mai ales că, în încercarea de a reduce costurile, compania îi tăiase mai toate bonusurile şi deplasările. „La cum stau lucrurile acum, criza asta poate dura ani buni! Eu ce fac? Stau într-un loc călduţ doar de dragul unui salariu sigur şi renunţ de pe acum la toate ambiţiile mele profesionale?", se întreabă tânărul.
În pofida perspectivelor sumbre pe care le trasează criza economică, comportamentul angajaţiilor performanţi a început să se schimbe, crede Rita Veres, coordonator regional de proiecte în cadrul firmei de consultanţă în resurse umane Hewitt Associates. Pe măsură ce perioada de recesiune se prelungeşte, ei îşi vor depăşi teama de a-şi schimba jobul, astfel încât angajatorii trebuie să găsească soluţii pentru păstrarea şi motivarea lor.
„Angajaţii îşi vor reconsidera opţiunile de carieră şi vor analiza cu